Třídění skla

14.03.2023 13:38

O skle mluvíme jako o materiálu budoucnosti, neboť je to jeden z mála materiálů, které se dají recyklovat donekonečna. Každý občan České republiky průměrně vytřídí za rok více jak 14 kg skleněného odpadu a dle průzkumu sklo třídí téměř 80% obyvatel. Kdo ví, možná je toto vysoké číslo dáno tím, že bílý a zelený kontejner na tříděný odpad nemáme ze svého gauče daleko. Aby ekologicky smýšlející člověk mohl vyhodit sklo do tříděného odpadu, musí ujít 91 metrů. A tato vzdálenost se každým rokem ještě snižuje. Mimochodem tuto vzdálenost uběhne sprinter Usain Bolt za 8,7 sekund a pokud máte doma chrta, ať chodí s odpadem on. Zvládne to za necelých 5 sekund.

Sklo představuje nejzdravější obal na potraviny a nápoje. Výrobky ve skle se uchovávají svou chuť a sklo je na rozdíl od jiných materiálů nepropustné, inertní a nepropouští plyny. Pokud se tedy rozhodujete, zda koupit minerálku v plastu, nebo ve skle, sáhněte po té skleněné. Déle se v ní uchová oxid uhličitý, tedy bublinky.

A co se vším tím recyklovaným sklem stane? Většina se vrací zpět do skláren. Z vaší sklenice od okurek se tak může stát ozdobná váza, nebo sklenička. Nicméně ne všechny střepy se kvůli své kvalitě dají použít pro recyklaci a následnou výrobu nových výrobků ve sklárnách. Ale i tak nezůstávala část skleněného odpadu lidově řečeno „na ocet“. Sesterská společnost REFAGLASS z takového skla vyrábí pěnové sklo, které se využívá ve stavebnictví. Je to vynikající stavební materiál, který plní dvě funkce. Jako výplň v podobě lehčeného kameniva, tak i v podobě vynikajícího izolantu. Využití najde obzvláště při rekonstrukci starých podlah, izolace základových desek a zateplení bazénů, nebo drenáži. Na celkovou izolaci základové desky průměrného rodinného domu je potřeba asi 30 000 půllitrových lahví  – což je zhruba 82 m³ pěnového skla.

A jak se takové sklo vyrábí? A jaký je koloběh skla?

Podívejte se sami: 

Jak upéct pěnové sklo-budoucnost ve tříděném odpadu (1/1) - YouTube

Jak upéct pěnové sklo - budoucnost ve tříděném odpadu (2/2) - YouTube

Více informací naleznete na www.refaglass.cz

Zpět

Kontakt

AMT s.r.o. Příbram

+420 318 474 776
+420 318 474 777

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode